Meta Estate Trust triplat veniturile totale în primul semestru din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, şi-a dublat profitul net şi ajunge la un prag de 10% randament al capitalurilor proprii, susţine Alexandru Bonea, co-fondator şi CEO al companiei. 


„Ultimele rezultate foarte bune, semestrul 1 în comparaţie cu 2023 ne-am triplat veniturile totale, ne-am dublat profitul net şi ajungem la acest prag foarte sănătos de 10% randament al capitalurilor proprii. Pentru semestrul 1 este puţin mai mult, este 11,5% dar a acest randament de 10% este unul pe care îl vom ţinti şi în viitor fiindcă reprezintă un echilibru între performanţa investiţională şi risc. Avantajele noastre sunt clare, cele similare cu a societăţilor de tip rate din afară. Investiţia este lichidă şi granulară”, a spus el în cadrul conferinţei ZF Piaţa de capital 2024.


Ce a mai declarat Alexandru Bonea în cadrul evenimentului ZF: 


•Noi suntem un holding imobiliar tânăr, suntem listaţi pe piaţa Aero şi investim în imobiliare. Avem o strategie diversificată, avem în mare parte trei linii de business: o linie de business clasică, cea de income recurring assets, active pe care le cumpărăm şi le închiriem. Mergem în mare parte pe piaţa de hospitality, de retail şi sănătate, lucrăm cu branduri serioase, pe contracte pe termen foarte lung. 


•A doua linie de business este una cu randamente mult mai mari, dar şi riscuri mult mai mari, sunt dezvoltările imobiliari în parteneriat. Avem parteneri, dezvoltatori imobiliari, în special de rezidenţial şi investim cu ei în equity sau de junior debt şi, nu în ultimul rând, avem o linie de business de trading de apartamente, în care cumpărăm şi revindem apartamente. 


•Vedem că piaţa imobiliară, cel puţin anul acesta şi anul trecut, a reuşit să livreze nişte rezultate foarte polare. Am avut proiecte imobiliare în piaţă care au mers foarte bine şi proiecte imobiliare care au stagnat. Noi am avut să zic norocul să ne aflăm pe partea bună a pieţei şi am avut investiţii imobiliare bune şi raportăm rezultate bune.


•Vedem că dobânzile sunt în scădere şi, automat când scad dobânzile evaluarea acestor active creşte, fiindcă randamentul la care poţi să-l cumperi scade. Deci, în momentul de faţă cred că e cea mai bună oportunitate. Nu ne uităm doar la retail, ne uităm şi la healthcare şi ne uităm în acelaşi timp şi la hoteluri.


•La noi investiţiile imobiliare merg foarte bine, este un sport românesc. Ce aşa special cu această lege? După părerea mea, nu este în niciun caz vorba despre o facilitate fiscală, ci tocmai este vorba de a ne întreba cum reuşeşte statul să aducă mai mulţi bani, fiindcă dacă ne uităm în momentul de faţă principali investitorii sunt persoanele fizice care au apartamente în proprietate şi le închiriază. Şi ştim cu toţii că de multe ori contractele de chiri nu sunt fiscalizate. Asta nu s-ar mai putea întâmpla în cazul unui rate, fiindcă cumperi acţiuni într-o companie şi mergi înainte şi dai dividende, plăteşti acel impozit pe dividende. Deci, practic ce face această lege este ca un întreg portofoliu imobiliar să se comporte din punct de vedere fiscal şi operaţional ca deţinerea unei singure proprietăţi imobiliare. 


•Pe noi ne vizează direct legea asta şi sperăm că anul acesta poate va trece şi de a doua cameră din Parlament. Textul de lege ni se pare foarte bun, e foarte aplicabil. Desigur, de fiecare dată se poate îmbunătăţi, dar dacă o vom continua să cerem solicitări, să îmbunătăţim, n-o să mai vedem legea niciodată. Deci cred că trebuie să mergem înainte exact aşa cum e acum. Textul de lege nu e o facilitate fiscală, ci dimpotrivă, este un mod în care Guvernul şi statul poate să atragă mai mulţi bani.


•Piaţa construcţiilor rezidenţiale depinde clar de proiectele rezidenţiale. Proiectele rezidenţiale depind clar de autorizaţiile de construire şi de apetitul dezvoltatorilor să investească în continuare. Cazul acesta este clar, adică piaţa construcţiilor rezidenţiale este foarte jos. Partea şi mai rea este că în jurul acestei pieţe sunt multe alte sub-pieţe, avem tot subcontractori şi nu mă refer doar la zona de construcţie, avem proiectanţi, agenţiimobiliare ş.a.m.d. 


•Pe noi nu ne-a afectat foarte tare, fiindcă nu avem o expunere la această piaţă, mai degrabă avem o expunere la piaţa imobiliară. Ce este foarte important de de explicat aici este că piaţa imobiliară funcţionează foarte diferit în funcţie de termenul în care o priveşti. Pe termen scurt e clar ghidată de cerere, iar orice şoc în cerere îţi afectează numărul de tranzacţii şi preţul.


•În schimb, pe termen lung ne uităm mai mult de 3 - 5 ani, ea este ghidată foarte puternic de ofertă, fiindcă nu poţi să faci peste noapte peste 3.000 de apartamente - 10.000 de apartamente, ci trebuie să le planifici din timp. Au o inerţie foarte mare, asta înseamnă că pentru Bucureşti nu văd cum preţurile să nu crească semnificativ. În acelaşi timp trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a debloca piaţa de proiecte imobiliare rezidenţiale, fiindcă multe alte subpieţe suferă şi, la final, şi economia suferă.


•Ca piaţă imobiliară, e clar că România are foarte mult potenţial, avem investiţii foarte mari de infrastructură, deci cred că România poate să fie pe harta investitorilor internaţionali în contextul imobiliarelor fiindcă are foarte mult loc de creştere.


•Obiectivele să ne listăm pe piaţa principală rămân pentru 2025.Nu e o chestie care ne-o şi asumăm, trebuie propusă în adunarea generală, trebuie şi votată, dar acolo rămâne obiectivul. În privinţa pieţei AeRo şi a valorii de capitalizare a noastră în momentul de faţă, cred că e o mega oportunitate. Cred că există mult potenţial de creştere şi cred că e şi o specificitate a momentului în care ne aflăm.


•Cât despre partea de equity, este clar că în momentul de faţă este foarte greu să strângi bani de equity pentru piaţa imobiliară. În schimb, vedem alte oportunităţi, fiindcă piaţa imobiliară e foarte lichidă, noi suntem o companie listată, avem o oarecare lichiditate şi atunci există o oportunitate atât pentru noi, cât şi pentru proprietarii de imobile, să le cumpărăm activele, să le dăm acţiuni în companie şi astfel ei îşi deblochează valoarea.


•În momentul de faţă ne tranzacţionăm la discount. Dacă ar fi să facem o majorare de capital, ar trebui să facem la o evaluare de 100 - 200 de milioane, capitalizarea noastră este la 66 mil., deci automat, în momentul de faţă cea mai bună investiţie este să cumpere acţiuni de pe piaţă. Şi noi avem un program de răscumpărare în acest sens, care se întinde pe un termen lung, de 18 luni, şi va începe să cumpere din ce în ce mai mult din piaţă fiindcă scalează exponenţial. Deci în momentul de faţă cred că cea mai bună modalitate de a-i convinge pe acţionari este nu în cadrul unei majorări de capital, ci mai degrabă să-i convingem să cumpere în momentul de faţă acţiuni, fiindcă ne va ajuta şi programul de răscumpărare, ne va ajuta şi cursul şi lichiditatea.